capio vs scä

 
hejsan!
fick e kommentar nyligen som frågade om jag kunde skriva ett inlägg där jag jämförde capio och SCÄ, så here it is; :)
 

platser;
capio; 14.st
SCÄ; 8+2st

tider;
capio: frukost 8.00, näringsdryck 10.00, lunch 12.00, mellanmål 14.00, middag; 16.30, kvällsmål 19.30.
SCÄ; frukost 8.20, näringsdryck 10.00, lunch 12.00, mellanmål 14.30, middag 17.00, kvällsmål 19.40.

hel/halv portion. (allt är individuellt men hänvisar till mig vid exemplen) 
capio; beroende på "nivå" börjar man lungt med halvportioner tills alla värden är bra. försöker dock komma upp till fulla huvudmåltider, kan ta några dagar eller veckor - beroende på person som sagt.
SCÄ; börjar med 50% lunch och middag, alla mellanmål + frukost var fulla från början, (gällande mig i alla fall), men de har tredagars intervaller. så efter 3dagar höjdes lunchen, och tre dagar ifrån det höjdes middagen. så ökningarna går lite snabbare på SCÄ än på capio.

näringsdryck;
capio; 2st 10.00
SCÄ; 1st 10.00

mellanmål + utmaning;
Capio; fil med flingor 14.00 varav två dagar/vecka med "utbytesmellanmål" dvs exempelvis en muffins eller smoothie.
SCÄ; fil med flingor 14.00, mer valfria val på mllanmål och kvällsmål men aldrig utbytes. på SCÄ har de stället lunch ute på restaurang varje tisdag.

matsalen;
capio; har tre olika bord. bord ett sitter man vid från början och allt eftersom att man visar framsteg får man flytta till bord två och så småningom till bord tre.
SCÄ; har två olika bord. endast bord två går med på restaurangbesöken.

uppläggning av mat;
capio; får hjälp med uppläggning första dagen i princip, sen får man ta själv.
SCÄ; uppläggning första veckorna. (jag har fortfaramde inte börjat ta min mat själv efter två veckor) men som sagt, individuellt - men lite längre tid på SCÄ.

toaletter;
capio; alla toaletter och duschar är låsta. samt att man bara får duscha antingen morgonen eller kvällen.
SCÄ; upplåsta toaletter och duschar. samt fria tider att hoppa in i duschen.  

vila;
capio; liggandes vila 30min efter huvudmålen, 20min efter kvällsmålet.
SCÄ; liggandes vila 45min efter lunch. "soffstöd" en stund efter kvällsmålet.

tror att jag har fått med det mesta nu, annars tillägger jag mer senare. många undrar nog vilket jag tycker mest om - vilket är svårt att säga.. det är mycket mer eget ansvar på SCÄ än på capio, vilket kan (och är) väldigt utmanande. men på et sätt är det bättre för när man sen kommer ut i det normala livet kommer utmaningar stöta på en hela tiden. därför känns det som att mer frihet kan vara nödvändigt redan här. men alla klarar inte av det, vilket kan leda till triggande handlingar.. men alla är här av en anledning.. jag får helt enkelt skärpa mig och bestämma mig en gång för alla att bli frisk, sluta jämföra mig med andra sjuka eller friska. bara kämpa på med de bra tankarna! :)

nu - kvällsmellis bara för det. ;) hhoppas att ni alla har en fin tisdagskväll - PRIDE har ju börjat idag också, :) jag får satsa på nästa år ;)


Hemskt

Ush vilken dag. Frukosten gick ok, näringsdrycken mammabesök och 50% lunch. Sen kom smärtan, som något fruktansvärt. Blev en boll och rullstolen fick inflika som transportmedel, rulladeS till sängen men släpade mig tillslut ut i korridoren som en skrikande bebis. SÅ FRUKTANSVÄRT ONT!!! Fick smärtstillande medan personalen försökte hålla mig kvar på britsen. Efter ett morfinliknande preparat, la det sig lite efter ett tag.. Ligger i sängen sen dess och mellanmål blev det ingenting av.. Fick just två Alvedon, men någon av personalen ska snart hämta ut ert mer kramplösande medicin.. Jävla mage, jävla anorexi. Ps. Inlägg om skillnaden mellan capio och SCÄ kommer :)


30/7-2012

God kväll! Klarade mig från nattliga ångest-hyss med hjälp av en värmekudde samt en isvante.(på bild) inte gjort så mycket mer idag än att transporteras med rullis tillbaka till avdelningen. Har haft världens snurr i skallen hela dagen så det har blivit rullstol även på avdelningen.. Men nu är det snart ny dag och imorgon bitti är det provtagning och vikt på schemat. Ush.. Grämer mig lite inför det.. samt att idag har jag fått äta 50% lunch och middag för att de inte vågade ge mig fullt, så oroar mig inför morgondagen där med.. :-/ Hah (för att slingra tankarna lite); hittade för i övrigt en ny ficklampe-app då mina rumskompisar redan ligger och sover .. Bra impulssaker! Nej, nu sömnis och sova - sleeo tight :)


ZZZzzz...

Så förbannat trött på att ha ont.. Orkar iinteeee mer nu..


SÖS

Hej hopp alleman! Här händer det grejer vill jag lova! I lördags morgon åkte jag in till sjukhuset pga magsmärtor och blod-uppstötningar. Fick ta massa prover och ultraljudundersökning vid misstanke av bukspottskörteln eller blindtarmen.. Blev inlagd på kvällen och är fortfarande kvar, men ska få åka hem idag.. De har inte hittat något utom att tarmfunktionen är påverkad och fel.. Och IBS. Får därför fortsätta med smärtstillande och blir det inte bättre , ja då blir det väl ett åttonde besök på sjukhuset för magen. Förstår dock inte hur jag ska klara av kolik-smärtorna utan morfin, som varit det enda läkemedel som fungerat här.. De sa att man behöver äta lite men ofta, men det är ju ingenting de kommer att följa på enheten.. Åh jävla mage. Säger bara en sak; låt aldrig en ätstörning ta över, det är INTE värt det!! Om ni undrar varför jag har en vante på huvudet beror det på ett försök att dämpa huvudvärk och illamående .. Hah, så snyggt.. Återkommer senare, nu får vi beställa taxi tillbaka till avd.. Take care!


Morgon

Hej alla glada! Sitter i sängen nu innan frukost om 5min.. Har bytt kläder 3-4 gånger på grund av alla tjockhetskänslor och viktnoja.. :/ Idag vid lunchen ska jag i varje fall testa ta lunchen själv (har precis börjat med att lägga upp frukosten). Och i nästa vecka är det prat om bordbyte och hemgång - Wii :) skönt att set går framåt i alla fall :) ciao!


You made me cry, you told me lies

Times have changed and times are strange Here I come, but I ain't the same You took me in and you drove me out you had me hypnotized, Lost and found and turned around . I could be right, I could be wrong It hurts so bad it's been so long


Finbesök och kanna

Hej alleman! Dagarna går på rulle och det är redan fredag i slutet av augusti (ifall att ni missat det, hah..) Jag sitter på mitt rum efter en skön liten utgång med behandlare, eller en rätt så lång sådan då vi skulle hyra film - utan att veta var videobutiken fanns. Hah.. Så länge sedan jag var ute bland folk och jag tyckte att det hände en massa saker över allt. Spännande känsla, dags att äta sig bort ifrån dessa vita väggar! Igårkväll fick jag finbesök också, bästa Clara & snigeln kom med glatt humör och lite presenter  Uppskattades massor och man blir lite påmind om världen utanför, pepp! :) Nu är det snart dags för middag och efter det - film. Som pricken över i:et går jag omkring med en kanna blandad med movikol som jag ska byta ut alla mina måltidsdrycker ska bytas till.. Om inte detta funkar så skickar dem mig till SÖS...


Pappa

Goder kväller :) Lite sent för mig att vara uppe nu, men det har sina förklaringar - magen.. Kvällen har varit helt OK, men det bästa var när pappa kom förbi en timme. Ibland behöver man bara avleda tankarna och påminnas om vad målet är , livet och vad man kämpar för.. Annars har jag fått vara ute i solen lite, 15min/dag har jag nu, sen igår :) Men nu har solen gått ned och time to sleep! Sov bäst alleman!! :) <3 Pappa hade med sig lite fina saker idag;


Im alive !

Hejsan! Nu var det några dagar sen sist jag skrev här. Det som har hänt är inte mycket mer än att min mamma och bästa Angelica  varit på besök! (och mamma fick självklart med sig en fin påse tvätt med sig hem, hehe..) Igår hade jag dock förbannat ont i magen antyder blev sängliggandes från lunch och framåt. Mycket smärtstillande och ihoppkurande ställning fick stå för "botandet".. Idag är det bättre och jag står i alla fall på benen.  igår fick vi en ny patient, en kille - verkar lika snäll som alla andra här! 😏 Nu har jag också fått alla måltiderna till 100% så inga mer höjningar väntar. Både skrämmande och lite skönt att slippa gå och oroa sig när nästa höjning kommer .. Igår var det provtagning också, fyra rör senare fick jag vingla ut från sjuksyster-rummet.. Mamma var som sagt på besök och ritade lite i min "känslo-bok" hah ☺


Tillslut

Ibland undrar jag varför jag gör det här, jag glömmer så lätt.. Det tunga är efter mellis när vi inte har någon vila. Känner hur det stöts upp igen. Tog en medicin mot uppstötningar och tänkte att jag minst kan ge det en chans, att härda up. Tillslut lägger det sig? Pepparpeppar


Morgon 🐔

Goder morgon allesammans! Frukosten bestod av en macka och laktosfri fil med flingor + ert glas juice. Allt är nere och jag hann i tid, lite stressigt dock.. Men men över nu. ;) Igår var det en av tjejerna här som målade Mona naglar - svarta, fint :) Och pappa hade med dig mina sköna långkalsonger - som jag idag myser i.


Pappabesök 😍

Goderkväller! Middagen är precis intagen, kött & potatis. Herre Jesus vad länge sen det var jag åt det .. Men nu är det över. Efter att varken ha hört från mamma eller pappa på X-antal dagar (efter ett litet bråk i början av veckan), kom pappa på besök med lite mer kläder. Hem fick han med sig lite tvätt, heh. Fint med besök, var ett litet tag sedan jag träffade honom..  Juste han hade köpt två nya spel till mitt Nintendo! 😃 jag är minst sagt ett riktigt fan av super Mario ! 😝


Laleh

Det blev för första gången en "stor" näringsdryck, det ska jag inte ta igen. Håller mig nog till de compacta.. Annars börjar det närma sig lunch här, om trettio minuter. Ligger på min säng och lyssnar på Laleh, bra artist det! :) Se vad tiden nu tas upp av, känns som att man är en liten (stor?) soffpotatis av allt detta sittande och liggande. Jag har liggsår på fyra kotor i ländryggen, eller vad det nu heter, hah. Hoppas att ni för en trevlig dag!


ND

Timmarna rullar iväg och snart är klockan tio, vilket innebär time för näringsdryck. Har lite svårt att bestämma mig för smak oh storlek (vi har både de vanliga fortimell och "fortimell compact") ..


Hamburgare tröjan

Godermorgon ! Första morgonen jag lyckas komma i tid, peppar peppar!! :0 Min sömnighet delar jag säkert med halva Sveriges ungdomar dock av lite olika anledningar. Jag har ingen bakfylla ;) Hade den här tshirten på mig igår, fick stående ovationer vill jag lova. Alla skrattade lite ironiskt pga den fallande ironin i att ha en hamburgare på tröjan på ett anorexicenter ;)


Gåta 2 + svar

Ny gåta hörrni! Vad är det som kan Hålla i både kött och blod men varken har någon botten eller lock? (svar på förra gåtat; sista snigeln ljög. Hah sämsta!) ;) Middagen är klar. Tur att man var med på noterna för att kocken la upp en hel portion när jag bara skulle ha en halv. Nu är det TV tittande och vila med vetekudde.. Hoppas att ni har en fin kväll där ute :)


Hahah

Hahh detta är min humor, love it! :D

https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-2/2583756/images/2012/pic_5009598c9606ee3df700025b.jpg" class="image">


Hahah

Hahh detta är min humor, love it! :D


100%

Hej hopp! Har precis avslutat min första 100% lunch. Gick bra, PEPPARPEPPAR!! Väntat på vetekudde och reflekterar över det hela.; Visst jag är mätt, men inte det som stör. Det är mättnadskänslan som är obehaglig och något jag har svårt att acceptera. Eftersom att jag vet att det är lika med en t och min viktfobi är större än någonsin nu. Sen minna jag; Jag vill ju leva. Egentligen..


Gåta !

Hej! Middagen är klar och vetekudden väl placerad på en värkande mage. Vi sitter i TV rummet och har "soffastöd" (ungefär som vila under uppsikt). Känns bra då lunchen gick mindre bra och jag hotades med sond. Blev näringsdrycker tillslut istället för soppa och pannkakor .. Men men nya tag! En av behandlarna sa en gåta och vi satt här 9 personer och gissade. Världens längsta suck i kör när svaret kom, frustrerande det där ! Se om ni kan svaret ;) (think outside the box) Tre sniglar gick på en rad. Den första snigeln sa( "jag har ingen bakom mig, men två bakom mig" den andra sa "jag har en framför mig och en bakom mig" och den tredje sa "jag har två sniglar framför mig och två bakom mig. Hur går det till ? ;)


Försovning

Hej hopp q lopp! (eller godmorgon) ;) Imorse var det provtagning igen, men repris - jag gav inte ur mig något blod. Så det blir nog labbet igen .. Gick och gjorde iordning mig med dusch, hårtork, smink och kläder på. Gick tillbaka till sängen bara för att "vila lite". Klockan 08.30 kom en behandlare och väckte mig (vi äter frukost 08.20. Snacka om att jag fick ila upp!! :P Bra Start på dagen? .. ;) Juste idag börjar jag med 100% på lunchen också .. Blä ..


LPT

Jag säger bara en sak; JÄVLA LPT! Igårkväll var jag fullt bestämt att skriva ut mig härifrån. De kollade upp om jag hade LPT, vilket de igår sa att jag intr hade längre, och två läkarsamtal bokades till idag. Ringde mamma & pappa igår för att "förvarna" att jag kommer hem snart. Katastrof. Trots slut på besökstid åkte mamma och pappa till sjukhuset (jag träffade de inte) och ville "prata vett" med personalen. Suuuck. Ps. Fått en fiskbensfläta av en behandlare :)


P À N I I I K

PANIK PANIK PANIK PANIK PANIK PANIK PANIK PANIK PANIK PANIK PANIK PANIK PANIK PANIK PANIK PANIK PANIK PANIK PANIIIIK!! TA MIG HÄR IFRÅÅÅÅÅN. NU! 


Prover

Hej hopp! Min andra dag på SCÄ,

känns sådär och jag vill bara hem nu!

Vi ar bara två patienter vid lunchen.

De andra var på restaurang träning. Det verkar nyttigt! Vi fick världens pyton lunch.Köttfärssås och spaghetti - väldigt mycket bad feelings. Beror på en händelse för snart fyra år sen, när ätstörningen började.

Mamma ställde fram en tallrik med köttdärsås och spaghetti och sa "ÄT!" jag fick VÄRLDENS panikångest. Ush. Så väldigt mycket ångest av det.. Nu är 4 av 6 måltider klara i alla fall.

Två kvar, klockan 17.00 kommer nästa. Uh.

Hade samtal idag också, fick veta min vikt och

BMI, efter vägning imorse. Hade gått ned 2kg sen förra måndagen..Blodproven gick inte så bra och jag skickades ned till labb.

Där tog det X-antal försök och byte av syrror..

se vad mer dagen har att bjuda.. Hoppas att ni har en fin dag trots haglet :)


Skäms

Skäms så jäkla mycket. Känner mig så himla tjock. Vill inteeeee. Jag orkar inte det här.


Vill inte

Vill bara hem nu... :(Scä

Hej hopp! Nu är jag framme och lunchen är intagen, kyckling & ris med broccoli och ett glas mjölk. Han precis i tid. Har 50% på lunch och middag, fattar inte hur jag ska hinna i tid när jag får 100%. Men det blir ett senare problem, typ vid frukost imorgon då det är full portion.. Något av det första överläkaren sa var att jag förmodligen kände mig för frisk för enheten, en tanke jag delade med alla.. Jag satt bara och gapade.. Inställningen fick sig en liten snurr men det känns fortfarande väldigt motigt. Vill bara härifrån ..


Eländiga tankar

Hej hopp i lingonskogen! Sitter på sängen efter frukost, dusch och packning. 09.50 åker färdtjänsten med mig, en skötare och en behandlare mot SCÄ för inskrivningssamtal.. Känns sjukt att flytta efter 9v här.. Tankarna från igår sitter kvar - känner mig stor som ett hus och väldigt opassande för en ätstörningsenhet .. Men men LPT drar åt snarorna för egen vilja och val som dessa kan jag inte själv ta.. Vi får se hur det går, de kanske skickar hem mig för att ge plats åt någon som är sjuk på riktigt ..


För frisk för SCÄ

Foder morgon mitt herrskap! Fick lite sovmorgon idag och frullen kom inte farande förrän 09.50 - yoghurt med loppfrön, två leverpastej mackor med saltgurka + en näringsdryck. Och nu är det snart bara en ynka kvart kvar till lunchen. Trots lite mulet väder kommer pappa förbi vid fyra för en promenad och jag ska tillbringa kvällen med att packa. Känns ganska bra, men lite nervös är jag allt, usha.. I ärlighetens namn har jag väldigt svårt att acceptera min viktippgång, vad än som sägs känner jag mig för "frisk" för inläggning på SCÄ, känns som jag tar någons plats. För någon som är lika dålig som jag var när jag kom hit till Psyk..


Ett mål kvar

Yes, som rubriken avslöjar, är det ett mål kvar för dagen innan jag kan bädda ner alla tankar i en grop i kudden och mosa med hjälp av John blund .. Och sömnistablett. Hah :) Dock snodde mamma med sig min kudde hem idag när hon besökte mig. Men det i sig var i all välmening då den inte skulle glömmas bort i flytten . Som väntat tog vi oss en liten promenad med paraplyt i handen och jordgubbetuggummi mellan en hackande käke. ;) Nu är dagen snart slut och jag har precis tvättat håret! Alla ni där ute som lever loppan denna lördag till ära - festa gärnet för mig också! :D


Hej hopp! Dagen rullar på och snart har jag gjort mina 9v på denna avdelning. Sitter i min nybäddade säng med en näringsdryck intill. Den bara går inte ner och inte en klunk fungerar. Jag tror att jag är nervös inför måndag. Klockan fyra kommer mamma förbi i alla fall, på en välbehövlig promenad (och min saft + tuggummi är slut, heh) Hoppas att tiden fortsätter att rulla på, dock vet jag inte hur det kommer att gå med mr. ND..


Nintendo DS

Hej hopp alle man! Ligger i min säng efter frukost, lite väl trött för mitt eget bästa, hah :) får sån ångest av att bara ligga/sitta still - för det är då alla nedre tankar kommer.. Jaja. Igår eftermiddag kom pappa förbi och var så söt då han köpt med dig ett super Mario spel till mitt Nintendo! Tyvärr var det dock till ett "Nintendo 3DS" och jag har bara ett "Nintendo DS" . Me det är tanken som räknas och den var hur fin som helst!  Nu ska jag fortsätta vila, hah. Kommer inte långt med detta vak... Ciao!


Fredagen den 13e ..


Oldie bild :)


Kickstart My morning!

Godemorgon alla fina :) Nu har jag ätit frukost och sitter och pratar med mitt vak (som jag har 2h i samband med måltid). Hade 1h förut, sen 1,5h men nu har dem gått tillbaka till två.. Dumma läkare.. Med frukost i magen försöker jag peppa mig själv och ta död på ångesten, försöka förstå att det är just därför jag är här, för att ångesten blir för stark i de flesta fall. Jag måste klara av att äta utan massa hemska tankar... Jaja nog om det, klockan 11.00 kommer mamma och då blir det promenad 


AN

Jag glömmer att det inte bara är jag som påverkas av denna häxa. Jäkla anorexitankar - BORT NÅGON GÅNG.


Klar för dagen :)

Så. Sista måltiden klar, 3dagar kvar 😏


Vykort

Åh fint kort hem till mig och pappa från lillebror med flickvän! värsta glad jag blev!! 


Läkarsamtal

Var just på läkarsamtal. Han frågade vad jag tänkte mig med framtiden. Jag skrattade lite och sa plugg, jobb, flytta hemmifrån och sånt som framtiden ur ett friskt perspektiv borde bjuda på. Fick frågan om "när" jag förväntade mig dessa händelser. Jag svarade nog mitt klokaste svar här på Psyk; "det får ta den tid det tar att bli frisk först". Han pratade om LPT;t, att det inte kommer att skrivas av förrän jag uppnår normalvikt som jag senast hade år 2008. Det förs över till SCÄ så får de avgöra när det är dags.. Jag är rädd.. Känner mig inte så stark som jag trodde mig vara, varje dag är en utmaning och det känns inte som att jag orkar mycket längre till..


Bigger than life!

Jag saknar livet och alla mina fantastiskt fina vänner och medmänniskor .. 


Tillbaka!

Hej hopp! Nu är jag tillbaka på avdelningen med ändrad medicinlista.. "får du ont igen får vi skicka en kirurg och ta nya ställningar" (känns lite ovisst..) menmen Magen är bättre, även om jag tror att den regelbundna smärtlindrings-medicinen hjälper till lite där.. Fick i alla fall igång magen lite inatt :) nu är det bara att fortsätta köra på! Pappa är hemma från ölands-semester och kommer på besök efter lunch, trevligt trevligt :) skriver mer sen :)


Sjukhusbyte

Kvällen igår blev inte riktigt som beräknad. Efter en lång dusch med hårtvätt och allmän renskrubbning ringde jag gråtandes av magsmärtor till mamma. Jag vågade inte berätta på enheten om mina magsmärtor eller blodspyor i rädsla av att det skulle påverka min förflyttning till SCÄ på måndag. Men smärtorna vart för stora för att dölja - personalen hittade mig gråtandes på golvet och skickade mig till akuten. Röntgen visade en jätteförstoppning och jag blev inskriven på sjukhuset mitt emot Psyk. Med en icke fungerande mage är jag fortfarande kvar och blir förmodligen här tills imorgon.. Mitt LPT gör att en personal alltid måste sitta och "vakta" mig, vilket är lite jobbigt, speciellt efter att precis ha blivit kvitt vaket på Psyk.. Äh ska inte klaga.. Men vi får se vad detta leder, tacka gudarna för morfin i alla fall.. Hoppas att ni där ute mår bra i alla fall :)


Lunch

Säg när åt jag detta senast, vanliga köttbullar och mos?! Lunchen intagen och mamma kommer för promenad sen :D


Vägning & frulle

Godmorgon! Vaknade till en vägning som fortsatte i frukost och vila på det.. Jag har nog fördruckigt mig på detta te snart, men förutom det var det två leverpastejsmörgåsar, en kopp yoghurt och en näringsdryck.. Bra start på dagen? :) hoppas att ni får en bra dag alla fina :D


Life!

Mamma var på besök idag och jag åkte rutchelbana (stavning?) jag börjar finna glädjen i livet igen, jag är på G! Life, prepare - Im On My way! :D


Efter regn kommer solsken

Min fina morfar, försöker tänka på hans ständigt återkommande ord; "efter regn kommer solsken" Allt löser sig, och gör det inte det blir det bra ändå :) Älskade morfar <3


Bilderna från igår som inte syns ..


Släcktring

Godmorgon alle man :) nu har jag äntligen "lagt på mig lite" så att jag kan ha min älskade ring igen! Jag fick den när jag fyllde 15 och har haft på ni den sen dess utom nu när den varit för stor.. Love den och den är så fin & betydelsefull - vår släcktring :) Alla tjejer får den när de fyller 15 och alla killar när de fyller 18 :)


The Master of My mind

 
Jag kommer att vara mästare på detta efter denna vistelse, heh :p
 
 

Superwoman!

 

Psyket

 
Heeey alle man! 
Det var mig ett himla bök att komma in på bloggen! (spec. När man glömt bort lösenordet)! 
Min hjärna har då inte varit på topp! Men jag ska berätta läget lite kort;
För tillfället är jag på "allmän Psyk" kom hit efter ambulansfärd den 17maj. I början var det sond varje morgon och jag var fly förbannad. Sen gick vi över till 2400kcal/dag för att upprätthålla "livsnödvändig viktuppgång".så nu börjar jag kunna tänka klart igen :) 
SCÄ har varit här och målet är att komma dit den 16e. Då har jag varit här i 9v vilket innebär en 9kg+ så vistelsen på SCÄ lär inte bli allt för lång.. 
Återkommer snart med mer info och statusuppdatering :) Coop!